Rokovnik s slovenskim ornamentom

Če si na sestankih rada zapisuješ o čem se pogovarjate in kaj ste se zmenili, potem si zagotovo uporabnica različnih vrst zvezkov, rokovnikov in blokcev. Če si delavna in se veliko pogovarjaš s partnerji ter sodelavci, vsako leto zagotovo popišeš kar nekaj zvezkov. Če imaš to prakso dela že več let, potem zagotovo veš, kakšen blok (zvezek ali rokovnik) ti najbolj »leži«.

Zagotovo ima vsaka od nas svoje ideje, kaj mora rokovnik vsebovati oziroma kaj ne.

Rokovnike za zapiske uporabljam že 14 let, odkar sem postala samostojna podjetnica.  Zapisujem vse. Povzetke sestankov, kaj smo se zmenili, do kdaj je potrebno kaj narediti, kdo je kaj rekel … Da ne omenjam, kolikokrat mi je to zelo prav prišlo. Če slučajno rokovnika nimam pri sebi,  ali ni možnosti za zapiske, to naredim še isti dan, dokler so stvari še sveže v glavi.

V preteklosti sem uporabljala različne rokovnike. Pred leti, ko še ni bilo pametnih telefonov, so bili rokovniki polni koristnih informacij; prazniki doma in v tujini, dela prosti dnevi, izračunane razdalje med kraji, fraze v tujih jezikih, poštne številke, nujne telefonske številkei in podobno. Nekateri rokovniki so imeli označeno za vsak dan v letu eno stran. Spet drugi veliko listov za imenik po abecednem vrstnem redu. Bili so različnih oblik, različno vezeni, itd. Jasno, to so bili popolnoma drugi časi.

Težko sem našla takega, ki bi mi ustrezal. V bistvu mi ni nobeden. Spirala je me motila, ker sem težko pisala ob robu, veliki in debeli rokovniki so bili nerodni in težki, nisem jih mogla stlačiti v torbico. Manjši rokovniki mi tudi niso ustrezali, napisano mi ni delovalo pregledno. Vsi z datumi označeni listi se mi niso zdeli praktični. Kakšen dan sem napisala več, kot je bilo prostora na strani, kakšen dan nič. Vsi ti imeniki in listi s koristnimi informacijami so mi šli na živce, nikoli jih nisem uporabljala.

Skozi leta dela vsak ugotovi, kaj mu najbolj ustreza. Tudi jaz sem ugotovila, kakšen rokovnik je za mene najbolj praktičen, saj mi predstavlja zelo pomembo delovno orodje. Moram povedati, da si rokovnike in koledarje shranjujem. So pomemben arhivski dokument.

Mohorjeva založba je letos izdala rokovnik, ki se zaradi praktične velikosti lepo prilega v vsako žensko torbico. Polovička A4. Belo barvo platnic krasijo cvetlice, ki so del naše kulturne dediščine. To so cvetlice, ki jih je po dolgoletnem raziskovanju slovenske ornamentike zrisal Jože Karlovšek pred skoraj 100 leti. Te rožice so del naše kutlure in naše preteklosti. So različnih oblik in barv, ob pogledu na platnice vam bo prijetno pri srcu. Vsakič znova, ko ga boste pogledali. Notranjost rokovnika je zelo preprosta in prepuščeno je, da ga sama prilagodiš svojim potrebam. Je že prav, da se na tretjo stran, kjer je prostor za tvoje ime, podpišeš. Tvoj podpis je tvoja  identiteta. Sledi pregleden in enostaven koledar za leto 2020, 2021 in 2022. Vsak na svoji strani. Ko je potrebno na hitro, brez odklepanja telefona in listanja po njem, pogledati, kdaj pride kakšen dan, saj veš kaj mislim.

Sledi po mesecih, od januarja do decembra, s številkami po dnevih, koledar. Vsak mesec na eni strani. Lahko vam služi za vpis pomembnih dogodkov, rojstnih dnevov, itd. Ne bo pa vam zadostovalo za razpored aktivnosti na dnevni bazi. No ja, morda pa tudi.  

Sledijo beli listi s črtami do konca rokovnika, za zapiske. Na zadnjem listu je nekaj besed o kolekciji in zbiralcu ter preučevalcu ornamenta, Jožetu Karlovšku, v slovenskem in angleškem jeziku.

In to je to. Preprosto in elegantno.

Na koncu samo še moja želja. Da bi v rokovnik vpisale veliko lepih reči in dobrih idej, za uspešno delo in vaše osebno zadovoljstvo.

OPIS ROKOVNIKA

Eleganten rokovnik formata A5 s triletnim in mesečnim koledarjem ter s 176 stranmi za zapiske.

Rokovnik krasijo slovenski ornamenti in je del kolekcije Slovenski ornament Jože Karlovšek.

Strani: 192

Format: 148 mm x 210 mm

Vezava: trda

Leto izdaje: 2020

Predstavitev rokovnika, katerega je pripravila kaligrafinja Katarina Rojc, si lahko ogledaš na povezavi tukaj.