Zakaj smo ustvarili kolekcijo Slovenski ornament Jože Karlovšek?

Jože Karlovšek je bil vsestranski strokovnjak. Kot stavbenik se je udejstvoval pri gradnji mnogih objektov npr.: Papirnica Količevo, Papirnica Videm Krško, Kartonažna tovarna v Ljubljani. Patentiral je opeko Radomka, učil je na Srednji gradbeni šoli v Ljubljani in v tistem času spisal strokovne skripte za to šolo. Izdal je več knjig s področja stavbarstva, kot sta Slovenska hiša, Slovenski dom.

Na področju umetnosti je sistemačno  proučeval slovenski ornament, izdelal in zasnoval na stotine ornamentov ter napisal dve knjigi o slovenskem ornamentu. Ukvarjal se je tudi s slikarstvom in patentiral slikanje na les z lužnimi barvami. Veliko se je ukvarjal s slovenskimi in slovanskimi bajeslovnimi zgodbami ter mnoge od teh tudi narisal na les. Imel je veliko razstav ter dobil precej priznanj in nagrad za svoje delo.

V Sloveniji se ni nihče tako sistematično ukvarjal s slovenskim ornamentom, kot se je Jože Karlovšek. Jože Karlovšek (1900–1963) je bil neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko, svoje življenje je posvetil raziskovanju in razvoju slovenskega ornamenta. 

Naš ornament ima svojo tradicijo in zgodovino. Razvijal in dopolnjeval se je s slovenskim življenjem do današnjega dne. 

Sicer se Karlovšek v svojem preučevanju in raziskovanju ornamentike dotakne najstarejših kultur od okoli leta 4000 pr.n.št, ga spremlja preko grške umetnosti ter rimske kulture, srednjeveške umetnosti ter se fokusira na ornamentalno umetnost Vzhoda. Karlovšek obravnava tudi preseljevanju ljudstev, ki se odraža na ornamentu ter se dotakne tudi kitajske in indijske ornamentike ter njuno vlogo v razmerju do slovenske ornamentike.

Neverjetno izčrpen je bil Karlovšek pri obravnavi razvoja ne samo slovenskega ornamenta, ampak tudi ornamenta v splošnem smislu. Spremljati ga začne  od njegovih začetkov v Paleolitiku, to je pred 2,6 milijona let.

Kolekcija Slovenski ornament Jože Karlovšek nadaljuje njegovo delo in ponosno ohranja našo bogato kulturno dediščino slovenskega ornamenta. Kolekcija slovenske ornamente obuja z pozabe, so pomemben del naše kulturne dediščine. Slovenski ornamenti so likovna umetnost, katero kolekcija želi približati sodobnemu človeku. Kolekcija je sinonim za lepoto po slovensko. To je lepota po naše.

Kolekcija slovenski ornament ohranjanje ljudsko umetnost,  ki je del naše zgodovine, je estetika našega naroda, ornament je lep ter poudarja tradicijo.  Izdelki so v največji možni meri narejeni v Sloveniji in tipični za Slovenijo.