Na Brezjah novi mašni plašči s slovenskim ornamentom

Brezje, 15. avgust 2020

Na praznični mašni slovesnosti Marijinega vnebovzetja na Brezjah so duhovniki nosili nove mašne plašče in štole s Slovenskim ornamentom. Mašni plašč je med drugimi nosil tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Maša je bila še posebej slovesna, saj je mašo ob svojem bisernem mašniškem jubileju daroval kardinal dr. Franc Rode.

Mašne plašče, ki jih bodo v narodnem svetišču duhovniki nosili ob posebnih priložnostih, krasita dva ornamenta.

Ornamenta je Jože Karlovšek vključil v svojo knjigo Slovenski ornament (izšla je leta 1935). Zapisal je, da sta se v 16. in 17. stoletju pojavila na mašnih plaščih. Enega smo pred dvema letoma tudi našli kot okras na lesu v hiši blizu Celja.

Jože Karlovšek (1900 – 1963) je bil neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar. Svoje življenje je posvetil raziskovanju slovenskega ornamenta.

Izdal je več knjig in strokovnih članov o slovenski hiši, slovenskem ornamentu, stavbarstvu.

Povzpel se je med naše najvidnejše raziskovalce ljudskega blaga v gradbeništvu in slikarstvu ter s samosvojim načinom dela oral ledino na tem področju.

V Sloveniji se ni nihče tako sistematično ukvarjal s slovenskim ornamentom, kot se je Jože Karlovšek. Raziskovalec slovenske ljudske umetnosti, gradbenik, pedagog in slikar, ki je svojo življenjsko pot pričel v Šmarjeti pri Novem mestu in jo zaključil v Domžalah, se je s svojim gigantskim delom in neverjetnim opusom zapisal »med velike slovenske ljudi, o katerih se bo govorilo toliko časa, dokler bo obstal slovenski rod«. Tako je zapisal Matjaž Brojan, novinar, publicist in zbiratelj,  v predstavitvi Jožeta Karlovška kot »velikana slovenske narodopisne dediščine«.

Pred dvema letoma je Karlovškova vnukinja, Katarina Karlovšek lansirala blagovno znamko poslovnih in protokolarnih daril Slovenski ornament Jože Karlovšek, ki nadaljuje njegovo delo in ohranja našo kulturno dediščino slovenskega ornamenta ter poudarja našo tradicijo.

Prof. dr. Janez Bogataj je o kolekciji povedal: »Kolekcija Slovenski ornament Jože Karlovšek prinaša paleto izdelkov s  premišljeno apliciranimi ornamenti avtorja in premišljeno aplikacijo, ki upošteva različnost predmetov in njihove uporabnosti ter možne namene. S kolekcijo dobivamo v Sloveniji izdelke, ki so razpoznavni prav zaradi izbranih ornamentov. Lahko govorimo o lastnosti, ki jo je imela ornamentika že v obdobjih, ki nam danes predstavljajo kulturno dediščino. Kolekcija zapolnjuje vrzel z uporabnimi izdelki ki s svojimi oblikami, vsebinami in uporabnostmi zgledno predstavljajo tako kulturno dediščino Slovenije kot prizadevanja na področjih sodobnih ustvarjalnosti.«

V trgovini na Brezjah je na voljo kolekcija spominkov z ornamenti, kateri krasijo ta izjemen mašni plašč in štolo, katere so skupaj zasnovali Katarina Karlovšek ter dr. p. Robert Bahčič, rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča Brezje.

Foto: Janez Kotar