Kako poteka razvoj novih izdelkov v kolekciji?

Pri razvoju novih izdelkov kolekcije naprej izberemo iz Karlovškove knjige ornament, ki nam je všeč, preučimo opis in poiščemo v Karlovškovih neobjavljenih tekstih in skicah več informacij o njem. Če je ornament v preteklosti že bil del kakšnega predmeta, skušamo prenesti ornament na enak ali podoben material, strmimo pa k temu, da ima izdelek uporabno vrednost, seveda, po meni sodobnega človeka.

V Karlovškovi zapuščini raziskujemo, kdaj je ornament nastal, kako je nastal ter kateri drugi narodi so vplivali na njegov razvoj. Karlovšek je razvoj Slovenskega ornamenta raziskoval zelo sistematično. Da bi razumel njegov razvoj, se je v preučevanju in raziskovanju ornamenta dotaknil najstarejših kultur od okoli leta 4000 pr.n.št, ga spremljal preko grške umetnosti ter rimske kulture, srednjeveške umetnosti ter se fokusiral na ornamentalno umetnost Vzhoda. Naš ornament ima svojo tradicijo in zgodovino.

Ko je ornament izbran, sledi preris ornamenta v vektorsko obliko. To delo terja veliko potrpežljivosti in natančnosti, zaradi številnih barv in oblik. Nato se lotimo iskanja ustreznega izdelka, katerega bo ornament krasil. Iščemo Slovenske proizvajalce, če ga v Sloveniji ne najdemo, iščemo proizvajalce v Slovanskih državah.

Izberemo predmet, za katerega menimo, da bo praktičen in uporaben ter proizvajalca, kateremu predstavimo zgodbo kolekcije Slovenski ornament Jože Karlovšek. Proizvajalec s svojim znanjem in izkušnjami ključno vpliva na razvoj izdelka. V tej fazi želimo, da proizvajalcev vpliva na končno podobo izdelka. Kajti njegove izkušnje in znanje so ključni. Pri razvoju embalaže iščemo možnosti trajnostne embalaže ter da ima embalaža več funkcij. Vabljeni k ogledu fotografij tukaj.