V kolekciji Slovenski ornament Jože Karlovšek klopca, po knjigi Slovenska hiša avtorja Jožeta Karlovška

Kolekcija Slovenski ornament Jože Karlovšek ohranja našo bogato kulturno dediščino slovenskega ornamenta. Ohranjanja ljudsko umetnost,  ki je del naše zgodovine in je estetika našega naroda

Zajema poslovna in protokolarna darila, spominke in uporabne izdelke z narodnimi ornamenti Jožeta Karlovška.

Cvetlična motivika krasi številne izdelke kolekcije, kateri so nastali v sodelovanju z uglednimi slovenskimi podjetji in inštitucijami, med drugimi s Slovenskim etnografskim muzejem iz Ljubljane, Zlatarno Celje, Emo Celje, Vivapen, Steklarno Hrastnik, Celjsko Mohorjevo založbo in drugimi.

Tokrat oblikovalka blagovne znamke Slovenski ornament Jože Karlovšek, Katarina Karlovšek,  predstavlja klopco, ki jo je objavil v svoji knjigi Slovenska hiša leta 1928. Klopco je Karlovšek umestil v poglavje pohištva iz 18. stoletja.

Izdelava klopce je bila zahtevna, izdelana je ročno v mizarski delavnici in je iz slovenskega lesa.

Jože Karlovšek (1900 – 1963) je bil neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar.

Izdal je več knjig in strokovnih članov o slovenski hiši, slovenskem ornamentu, stavbarstvu.

Povzpel se je med naše najvidnejše raziskovalce ljudskega blaga v gradbeništvu in slikarstvu ter s samosvojim načinom dela oral ledino na tem področju,