Naša nalivna peresa kolekcije

Pri izboru ornamenta za nalivno pero smo iskali takega, ki bi se lepo prilegal obliki nalivnega peresa. Izbrali smo rastlinski pas, katerega je Karlovšek uvrstil v svojo knjigo o Slovenskem ornamentu. Karlovšek tovrstne rastlinske pasove še zlasti pripisuje slovenskemu slogu, ki svojo ornamentiko v veliki meri oblikuje iz rastlinskega sveta. Karlovšek se je povzpel med najvidnejše raziskovalce narodnega ali ljudskega blaga. Razvil je metodo, s katero je ločil domače od tujega. Izvor domačega ga je pripeljal v prazgodovino in arheologijo. Naš ornament ima svojo tradicijo in zgodovino. Razvijal in dopolnjeval se je s slovenskim življenjem do današnjega dne. Karlovšek že v svojem raziskovanju zgodovine starih Slovanov raziskuje slovenski slog.

Naše prvo nalivno pero iz kolekcije Slovenski ornament Jože Karlovšek je klasično lep in estetski. Belo podlago zelo všečno krasi ornament v živahnih barvah. Poleg nalivnega peresa s klasično konico, smo razvili tudi nalivno pero z dvema odebeljenima konicama; 0,8 mm ter 1,9 mm. Omenjeni konici omogočata debelejšo pisavo, primerno za kaligrafijo.

Nalivno pero s kaligrafsko konico 1,9 mm in črnim polnilom

Druga generacija nalivnega peresa je zlat ornament na črni podlagi, sledi roza in srebrn nalivnik z aplikacijo ornamenta v eni barvi. Leseno nalivno pero iz slovenskega lesa je prestižnejše pero iz kolekcije.

Posebne oblike je nalivno pero z ornamentom Marijinega svetišča Brezje, krasi ga čudovit ornament, na voljo pa je v več barvnih različicah. Vsa nalivna pereso so izdelana v Sloveniji, v podjetju Vivapen. Pri razvoju nalivnih peres ima ključno vlogo direktorica podjetja Petra Melanšek.