O kolekciji in kako poteka razvoj novih izdelkov

Pred dvema letoma je Katarina Karlovšek zasnovala kolekcijo darilnih izdelkov Slovenski ornament Jože Karlovšek. Jože Karlovšek (1900 – 1963) je bil raziskovalec, gradbenik in slikar, ki je svoje življenje posvetil raziskovanju slovenskega ornamenta. Bil je častilec slovenske lepote in vsega slovenskega.

Jožetova vnukinja Katarina je kar sedem let snovala kolekcijo, predno je le-ta ugledala luč sveta. Predvsem je želela širši javnosti predstaviti dedkove ornamente, katere je občudovala. Ornamenti so po njenem mnenju izžarevali slovensko lepoto.

Jože Karlovšek je bil izredno plodovit in je za seboj pustil neprecenljivo bogat opus. Ornament ga je povsem prevzel in vsak dan je ustvarjal stotine novih ornamentalnih domislic ter skoraj večino noči presedel za risalno desko.

Kolekcijo trenutno bogati 50 izdelkov, katerim je skupno to, da jih krasi ornament. Katarina zelo premišljeno izbira izdelke, sledi razvoj, ko aplicira ornamenta na izdelek. Razvoj traja toliko časa, dokler ne doseže take skladnosti, da začuti lepoto v sebi. »Razvijam in kombiniram ornament na izdelku toliko časa, dokler ne rečem, o, kako je lepo«, pove Katarina. »Vsak izdelek mi mora biti zelo všeč. Mislim, da je na podoben način ustvarjal ornamente tudi Jože Karlovšek. Toliko časa je ustvarjal, dokler ni zaklical, lepo je, to je lepota po slovensko. Pogosto ji pri razvoju izdelka pomagajo tudi proizvajalci, Katarina želi, da soustvarjajo skupaj z njo in prenašajo svoje znanje in dolgoletne izkušnje na izdelke.

Prvi izdelek kolekcije je bilo ravno nalivno pero, izdelan v Sloveniji, v podjetju Vivapen. Kmalu so kolekcijo bogatila nova nalivna peresa z različno debelino konice, različnih barvnih kombinacij; od tradicionalnega večbarvnega ornamenta na beli podlagi, do zlato-srebrnih kombinacij.

Letošnje leto so skupaj z Celjsko Mohorjevo založbo izdali rokovnik, katerega so kupci zelo lepo sprejeli. Pomembno je tudi sodelovanje kolekcije z znanimi slovenskimi proizvajalci; Steklarna Hrastnik je izdelala steklenico ter kozarce z lasersko graviranim ornamentom, Zlatarna Celje je izdelala srebrnik, ki je zasnovan v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem. Kolekcijo dopolnjujeta dve liniji nakita; prva je izdelana v Slovenskem etnografskem muzeju, druga iz Swarovski kristalov v beading tehniki (beading tehnika je nizanje steklenih kroglic na nitko). Kolekcijo dopolnjujejo še roler pisala, flumastri, več vrst zvezkov, dišava za prostor, ročno izdelana torba. Zelo so priljubljene tudi skodelice z ornamentom, Emo lončki ter različni magnetki. Letos so zasnovali novo kolekcijo skupaj z Marijinim svetiščem na Brezjah, za njih je Katarina zasnovala tudi mašne plašče.

Profesor dr. Janez Bogataj označuje, da je s kolekcijo Slovenski ornament Jože Karlovšek v spominkarski in darilni ponudbi Slovenije zapolnjena vrzel z uporabnimi izdelki, ki niso sami sebi namen ampak s svojimi oblikami, vsebinami in uporabnostmi zgledno predstavljajo tako kulturno dediščino Slovenije kot prizadevanja na področjih sodobnih ustvarjalnosti: »Kolekcija izdelkov z ornamentom Jožeta Karlovška je takšna, kakršne pri nas še nismo poznali, tako v vsebinskem kot tudi aplikativnem razponu.»

Zadnji izdelek, ki je trenutno v razvoju pa je nalivno pero s slovenskim ornamentom, ki bo nastal v sodelovanju z odličnim slovenskim oblikovalcem Oskarjem Kogojem.