Kulturna dediščina Jožeta Karlovška v dokumentarno-izobraževalni oddaji ter na razstavi v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani

Na prvem programu Televizije Slovenije smo si lahko lani decembra ogledali zanimivo dokumentarno-izobraževalno serijo Mestne promenade, v kateri so ustvarjalci predstavili tudi velikana slovenske narodopisne kulturne dediščine Jožeta Karlovška. Oddaja je na voljo za ogled tudi v arhivu RTVSLO. V Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani razstava tudi o bogatem opusu Jožeta Karlovška.

V oddaji so si ustvarjalci kot izhodišče postavili vprašanje o specifičnem domačem izrazu, vsebini in slogu slovenske likovne umetnosti v zgodovini in danes. S to temo so se ukvarjali številni strokovnjaki in umetniki zlasti na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Pri nastajanju oddaje so sodelovale številne institucije, gostje pa so bili odlični strokovnjaki in ustvarjalci, ki so razmišljali o identitetnih vprašanjih slovenske umetnosti. Med njimi je bila tudi Katarina Karlovšek, vnukinja Jožeta Karlovška, velikana slovenske narodopisne kulturne dediščine. Karlovšek je bil neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko ter slovensko stavbno dediščino. Bil je raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik, slikar, zbiralec slovenskih bajk in pripovedk ter avtor prve ilustrirane knjige o slovenski mitologiji. Tako kot Karlovšek se tudi njegova vnukinja Katarina Karlovšek zaveda, da je kultura ponos in jedro naše narodne identitete, zato nadaljuje njegovo delo in ohranja bogato kulturno dediščino slovenskega ornamenta. Pred štirimi leti je zasnovala kolekcijo Slovenski ornament Jože Karlovšek, ki danes ponuja več kot 60 različnih izdelkov za poslovna, protokolarna in suvenir darila. Ponosna je prav na vsak izdelek, še posebej pa na mašne plašče, ki so jih izdelali za Marijino svetišče na Brezjah in jih krasijo slovenski ornamenti iz Karlovškove knjige.   

Na razstavi Ljudska umetnost med domom in svetom tudi o bogatem opusu Jožeta Karlovška

V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) v Ljubljani je na ogled razstava Ljudska umetnost med domom in svetom: Zbirki SEM in ljudske umetnosti NSK skupine IRWIN, na kateri je med drugim predstavljen tudi bogat opus Jožeta Karlovška, velikana slovenske narodopisne dediščine. Z zbirko čudovitih slovenskih ornamentov je podobno kot Albert Franc Sič, Oton Grebenc in slikar Maksim Gaspari oblikoval likovno simbolne podobe naroda, ki so jih tudi muzejski kustosi do 2. svetovne vojne razumeli kot odsev narodove duše, Slovenci pa smo se z njimi poistovetili in jih sprejeli za svoje narodne simbole. Razstava bo na ogled do konca leta 2022, na razstavi pa si lahko ogledate tudi nekaj izdelkov iz kolekcije Slovenski ornament Jože Karlovšek.